Eierseksjonssameier som part i tvister.
28. mars 2025
Eierseksjonsloven § 60 bestemmer blant annet at
"Styret kan også gjøre gjeldende krav seksjonseierne har mot utbyggeren dersom kravet knytter seg til mangler ved fellesarealene eller forsinket ferdigstillelse av disse."
Dette er en svært praktisk regel. Hver enkelt sameier slipper å forfølge slike krav. Høyesterett avgjorde nylig hvor langt denne regelen rekker. Spørsmålet var om bestemmelsen gir styret partsevne kun ved tvister med "utbyggeren", eller om den også gjelder der erstatningsansvar knyttet til de samme forholdene fremsettes overfor styret og/eller daglig leder i utbyggerselskapet. Grunnlaget for slike krav er ikke kontrakten om oppføring av bygg, men typisk aksjelovens bestemmelser om erstatningsansvar for skade som skyldes forsettlig eller uaktsom opptreden/unnlatelse.
Som vi tidligere har skrevet, f.eks. her, blir det stadig mer aktuelt å ta ut ansvarssaker mot personer i selskaper. Utbyggerselskaper organiseres ofte som enkeltstående selskaper som, etter utbyggingen, ofte ikke står igjen med særlige midler. Dette kan gjøre søksmål utfordrende. Man kan vinne frem i domstolen uten at det er mulig å inndrive pengene hos utbyggerselskapet. Sjansene for å få dekket sitt krav, øker naturlig nok hvis også personer i utbyggerselskapet kan forfølges. Det er da praktisk at styret i et eierseksjonssameie kan forfølge krav også mot disse personene.
Høyesterett fremhevet i nevnte avgjørelse begrunnelsen for regelen i eierseksjonsloven § 60, som var å sikre en "praktisk og hensiktsmessig prosessuell ordning knyttet til søksmål som står i sammenheng med mangler ved fellesarelaene ved en utbygging". Dette formålet ble avgjørende for tolkningen av bestemmelsen. Høyesterett konkluderte derfor med at styret har partsevne også i saker mot styret/daglig leder i utbyggerselskapet når det anføres at disse har ansvar for mangler ved fellesarealer.